Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Η πρώτη παράταξη στο τμήμα μας με ποσοστό 44,6%,η ΠΑΣΠ ΠΤΔΕ σας καλωσορίζει στην <<διαδικτυακή>> της στέγη και σας εύχεται ό,τι καλύτερο στην ακαδημαϊκη σας πορεία.

 1. Ορισμένα στοιχεία του Οδηγού Σπουδών: Τα μαθήματα του τμήματος μας χωρίζονται σε πέντε γνωστικές περιοχές-τομείς.
 •  Ά Τομέας:Θεωρίας και Κοινωνιολογίας της Παιδείας
 • ΄Β Τομέας:Παιδαγωγικής Ψυχολογίας και Μεθοδολογίας της Έρευνας
 • ΄Γ Τομέας:Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων,Διδακτικής Μεθολογίας και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας
 • ΄Δ Τομέας:Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών
 • Έ Τομέας:Θετικών Επιστημών

 

Τα προπτυχιακά μαθήματα του τμήματος χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες:

 1. Υποχρεωτικά μαθήματα(Υ):Πρόκειται για βασικά μαθήματα που έχουν σκοπό να προσφέρουν στον φοιτητή την ενιαία βάση που του είναι απαραίτητη για την ακαδημαϊκή του πρόοδο και τη επαγγελματική του ολοκλήρωση.Ο φοιτητης πρέπει υποχρεωτικά να παρακολουθήσει επιτυχώς τα μαθήματα αυτά.
 2. Υποχρεωτικώς επιλεγόμενα μαθήματα(ΥΕ):Πρόκειται για μαθήματα που ο φοιτητής μπορεί να επιλέξει από κάθε τομέα του τμήματος.Απο τα μαθήματα αυτής της κατηγορίας στα γνωστικά αντικείμενα κάθε τομέα,τουλάχιστον ένα πρέπει να
 3. Ξένη γλωσσα(Ξγλ):Υποχρεωτική επιτυχής παρακολούθηση σε 4 εξαμηνιαίας διάρκειας επίπεδα (όπου η επιτυχής παρακολούθηση του ενός είναι προαπαιτούμενη των επόμενων),σε μια από τις διδασκόμενες γλώσσες στο Παν/μιο Κρήτης.
 4. Σχολική Πρακτική Άσκηση(ΣΠΑ):Υποχρεωτική επιτυχής παρακολούθηση σε 3 εξαμηνιαίας διάρκειας επίπεδα (όπου η παρακολούθηση του ενός είναι προαπαιτούμενη των επόμενων). Πρέπει να σημειωθεί ότι στην διαμόρφωση της ΣΠΑ έπαιξε καταλυτικό ρόλο η παραταξή μας με τις προτάσεις της, που συνετέλεσαν ουσιαστικά στην διατήρηση της ΣΠΑ στο Πρόγραμμα Σπουδών του τμήματος μας.
 5. Πτυχιακή εργασία:Προεραιτική εκπόνηση διάρκειας 2 εξαμήνων ή εναλλακτικά 3 μαθήματα ΕΕ κατά προτίμηση από την ίδια θεματική περιοχή,εκ των οποίων τουλάχιστον 1 είναι σεμινάριο.

Το σύνολο των μαθημάτων που πρέπει ο φοιτητης να συγκεντρώσει για την απόκτηση του πτυχίου είναι 56 η 53 και Πτυχιακή Εργασία.Ο αριθμός των μαθημάτων που δηλώνει κάθε φοιτητής είναι συγκεκριμένος ανά εξάμηνο.

 • Σημαντικές προτάσεις-κατακτήσεις της παράταξής μας:

Δράση Συλλόγου Φοιτητών:

 • Διεξαγωγή ημερίδας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου,με θέμα την επαγγελματική μας αποκατάσταση.
 • Την παράταση των δηλώσεων των μαθημάτων.
 • Την παροχή ηλεκτρονικών σημειώσεων από πολλούς από τους καθηγητές του τμηματός μας.

Γενική συνέλευση τμήματος&Επιτροπή Σπουδών.

 1. Την επαναλειτουργία του θεσμού των κατατακτηρίων εξετάσεων.
 2. Την ελάφρυνση του προγράμματος σπουδών,κατά μία Ελεύθερη Επιλογή,λόγω της μετακύλησης της ΣΠΑ στο τελευταίο εξάμηνο.
 3. Την ολική αναδιαμόρφωση του Οδηγού Σπουδών για τους εισαχθέντες από το 2010-2011 και μετά(ανοιχτή δήλωση μαθημάτων,μετατροπή μαθημάτων με μικρή προσέλευση σε σεμινάρια,προσφορά επιπλέον σεμιναρίων στους τομείς που χρειάζεται)
 4. Την πλήρη αναδιοργάνωση της ΣΠΑ με την συμπτιξη της σε 3 επίπεδα,ώστε να διατηρηθεί η ποιότητα και η γενικότερη ύπαρξη της ΣΠΑ,καθώς αποτελεί κορωνίδα του Προγράμματος Σπουδών.

Κλείνοντας ως ΠΑΣΠ ΠΤΔΕ δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε,να αναζητούμε λύσεις σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν το τμήμα στην ολοτητά του μέσα από τα όργανα διοίκησης και συνδιοίκησης.Ως η μοναδική υπεύθυνη παράταξη στο Τμήμα και όπως μας προστάζει ο αυτόνομος και ανεξαρτητος χαρακτήρας μας,σας διαβεβαιώνουμε ότι θα εξακόλουθήσουμε να υπερασπιζόμαστε τις ιδέες και τα ιδανικά μας με γνώμονα τα συμφέροντα των φοιτητών.