ΣΕΒΟΜΕΝΟΙ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ, ΧΑΡΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΑΥΡΙΟ!

Η ΠΑΣΠ Ρεθύμνου είναι μια οργάνωση δημοκρατική, αγωνιστική, σοσιαλιστική, μια οργάνωση που κοιτιέται στον καθρέφτη της ιστορίας της και αντικρίζει τον εαυτό της με αυτοσεβασμό και αυτοσυνείδηση.  H ΠΑΣΠ Ρεθύμνου είναι ένας προοδευτικός ιδεολογικός φορέας φοιτητών, που στόχο έχει την προώθηση των φοιτητικών διεκδικήσεων, την ενδυνάμωση του λόγου των φοιτητών, τη διασφάλιση του δημοσίου και δωρεάν χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα με επί ίσοις όροις πρόσβαση για όλους.

Μένουμε πιστοί σε αξίες που προάγουν τον άνθρωπο, τον φοιτητή, όχι ως μέσο αλλά ως σκοπό, αξίες όπως η δημοκρατία, η ελευθερία του λέγειν και του πράττειν, η ισότητα, η κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, η ειρήνη, ο σεβασμός στην ατομικότητα και την διαφορετικότητα αλλά και στη δημοκρατική συλλογικότητα, η ηθική πολιτική, που είναι τα εργαλεία της δράσης μας.

Ο φυσικός χώρος δράσης μας είναι η ακαδημαϊκή κοινότητα, το Πανεπιστήμιο, αλλά και η κοινωνία. Στόχος μας δεν είναι η απομόνωσή μας στο Πανεπιστήμιο, δεν ασπαζόμαστε λογικές «έσω των τειχών», στοχεύουμε στη σύζευξη Πανεπιστημίου και κοινωνίας, παλεύουμε και για τους δυο χώρους δράσης μας, αφού γνωρίζουμε ότι Πανεπιστήμιο χωρίς κοινωνία και κοινωνία χωρίς Πανεπιστήμιο δεν μπορούν να σταθούν χώρια. Το χρέος μας και η ευθύνη μας δεν είναι μόνο ακαδημαϊκή αλλά και κοινωνικοπολιτική.

Μπροστά στις αλλαγές, τις διεκδικήσεις και τους αγώνες σηκώνουμε το κεφάλι μας ψηλά, αγωνιζόμαστε και συμμετέχουμε στις εξελίξεις.  Υποχρέωση, εξάλλου, των νέων ανθρώπων είναι ο αγώνας, το ασυμβίβαστο πνεύμα, το πείσμα, το όνειρο και το όραμα! Παλεύουμε να υλοποιήσουμε τα πιστεύω μας και τις προοδευτικές ιδέες μας μέσα σε έναν  κόσμο αρτηριοσκληρωτικό και στεγνό από οράματα και υγιείς ιδέες.

Όμως, το όνειρο και η ελπίδα είναι δικαίωμα όλων ανεξαιρέτως, είναι χρέος και ευθύνη όλων η διεκδίκησή τους, η μάχη για ένα καλύτερο Πανεπιστήμιο, για μια καλύτερη και ελπιδοφόρα κοινωνία και εν τέλει μια Ελλάδα που πραγματικά θα ανήκει στους Έλληνες και δεν θα αφήνεται έρμαιο στα «θέλω» των «ποιμένων» του Ευρω-λαού!

Η ΠΑΣΠ Ρεθύμνου είναι μια φοιτητική παράταξη. Δεν αποτελεί μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ. Είμαστε αυτόνομοι, αυτοδιοικούμενοι και αυτοσυνείδητοι! Δεν εξυπηρετούμε κομματικά συμφέροντα, ούτε επιτρέπουμε σε καρκινώματα την όποια εμπλοκή τους με την υγιή παράταξή μας. Σημαία μας αποτελούν οι αρχές της 3ης του Σεπτέμβρη, λαϊκή κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατική διαδικασία. Αποτελούσαμε και αποτελούμε τον ισχυρότερο πόλο υγιούς αντιλόγου σε ό,τι προσπάθησε να καταστρατηγήσει βασικές αξίες και κεκτημένα του ελληνικού Πανεπιστημίου και της ελληνική κοινωνίας. Ξεκάθαρα είμαστε μια ανιδιοτελής οργάνωση σπουδάζουσας νεολαίας, πλήρως αποσχισμένη από τον υποτιθέμενο σοσιαλιστικό χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Ως ΠΑΣΠ Ρεθύμνου, στόχος μας και χρέος μας είναι η πιστή διατήρηση των αρχών μας. Δεσμευόμαστε ότι μέσα στο Νέο Πανεπιστήμιο το οποίο διαμόρφωσε η κυβερνητική πολιτική λογική, θα συμμετέχουμε, θα αγωνιστούμε, όπως κάναμε εδώ και χρόνια, έχοντας ως μοναδικό μας κίνητρο την ανάδειξη των προβλημάτων του ελληνικού Πανεπιστημίου  και μετέπειτα την επίλυσή τους. Αναμφισβήτητα στην αδράνεια της ΠΑΣΠ ΑΕΙ πανελλαδικά, απαντούμε με δράση, ιδέες και προτάσεις. Πλέον, η κεντρική οργάνωση της ΠΑΣΠ ΑΕΙ δεν μας εκφράζει, θεωρούμε ότι απουσιάζει από κάθε πολιτική και κοινωνική εξέλιξη και εν τέλει αποτελεί τροχοπέδη της συνδικαλιστικής δράσης, δεν σέβεται την ιστορία της και διαγράφει αγώνες στους οποίους η ίδια κάποτε πρωτοστάτησε.‘‘Ν’ αγαπάς την ευθύνη, να λες: εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δεν σωθεί, εγώ φταίω.’’

– Ν. Καζαντζάκης