Αγαπητέ πρωτοετή,


Συγχαρητήρια για την εισαγωγή σου στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Δ.Ε.) .Καλώς ήρθες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στην ξεχωριστή ομορφιά της πόλης του Ρεθύμνου! Η πρώτη παράταξη στο τμήμα , η ΠΑΣΠ ΠΤΔΕ, σου εύχεται καλή αρχή και μια γεμάτη και αξέχαστη φοιτητική ζωή! Για την δική σου διευκόλυνση είναι χρήσιμο να αναφέρουμε κάποιες βασικές πληροφορίες σχετικά με το τμήμα μας. Πρέπει να γνωρίζεις ότι τα μαθήματα χωρίζονται σε 5 τομείς , δηλαδή, σε 5 γνωστικές  περιοχές που περιλαμβάνουν μαθήματα ανάλογα με τα γνωστικά αντικείμενα.

Οι τομείς αυτοί είναι οι εξής:


Α'Τομέας: Θεωρίας και Κοινωνιολογίας της Παιδείας
Β'Τομέας: Παιδαγωγικής Ψυχολογίας και Μεθοδολογίας της Έρευνας
Γ'Τομέας: Εκπαιδευτικών προγραμμάτων ,Διδακτικής μεθοδολογίας/Εκαπιδευτικής Τεχνολογίας
Δ'Τομέας:Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών
Ε'Τομέας: Θετικών Επιστημών


Τα προπτυχιακά μαθήματα του τμήματος χωρίζονται στις ακόλουθες κατηγορίες:
1. Τα προπτυχιακά μαθήματα (Υ):Πρόκειται για βασικά μαθήματα που έχουν ως στόχο να προσφέρουν στον φοιτητή μια ενιαία βάση που είναι απαραίτητη για την ακαδημαϊκή του μόρφωση και την επαγγελματική του κατάρτιση. Ο φοιτητής πρέπει υποχρεωτικά να παρακολουθήσει επιτυχώς τα μαθήματα αυτά.
2. Υποχρεωτικώς επιλεγόμενα μαθήματα (ΥΕ):Μαθήματα τα οποία μπορεί να επιλέξει ο φοιτητής από τα μαθήματα κάθε τομέα του τμήματος. Από τα μαθήματα αυτής της κατηγορίας στα γνωστικά αντικείμενα κάθε τομέα τουλάχιστον ένα πρέπει να είναι σεμινάριο (Σ).
3. Ξένη Γλώσσα (Ξγλ): Υποχρεωτική επιτυχής παρακολούθηση σε 4 εξαμηνιαίας διάρκειας επίπεδα( που η επιτυχής παρακολούθηση του καθενός είναι προαπαιτούμενη των επόμενων) σε μια από τις διδασκόμενες γλώσσες στο Παν/μιο Κρήτης.
4. Σχολική Πρακτική Άσκηση (ΣΠΑ):Υποχρεωτική επιτυχής παρακολούθηση σε 2 εξαμηνιαίας διάρκειας επίπεδα ( που η παρακολούθηση του καθενός είναι προαπαιτούμενη του επόμενου).
5.Πτυχιακή εργασία (ΠΕ):Προαιρετική εκπόνηση διάρκειας 2 εξαμήνων ή εναλλακτικά 3 ΕΕ μαθήματα κατά προτίμηση απ΄την ίδια θεματική περιοχή , εκ των οποίων τουλάχιστον 1 είναι σεμινάριο.
Το σύνολο των μαθημάτων που πρέπει να συμπληρώσει ένας φοιτητής για την απόκτηση του πολυπόθητου πτυχίου είναι 56 ή 53 και Πτυχιακή εργασία. Ο αριθμός των μαθημάτων που δηλώνει κάθε φοιτητής είναι συγκεκριμένος ανά εξάμηνο.


   Αξίζει να σημειωθεί ότι  ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι του Προγράμματος Σπουδών μας αποτελεί η Σχολική Πρακτική που μας πρακτική άσκηση, η οποία πραγματοποιείται σε Δημοτικά Σχολεία εντός της πόλης του Ρεθύμνου προσφέροντας μας μια μοναδική εμπειρία. Αυτή η εμπειρία μας δίνει μια γεύση για το τι μας περιμένει μετά στην πορεία μας σαν Δάσκαλοι. Ως ΠΑΣΠ ΠΤΔΕ προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε την ομαλή πραγματοποίησης της παρ’όλο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τμήμα .
Σου ευχόμαστε ό,τι καλύτερο λοιπόν στο νέο σου αυτό ταξίδι!!! Η ΠΑΣΠ ως πρώτη παράταξη του Πανεπιστημίου της Κρήτης  , θα συνεχίσει με συνέπεια , υπευθυνότητα και σοβαρότητα το έργο της , που δεν είναι άλλο από την προάσπιση των συμφερόντων των φοιτητών μέσα από ισχυρές ,ανταγωνιστικές προτάσεις και λύσεις καθώς επίσης και από την ενεργή παρουσία της στα όργανα διοίκησης και συνδιοίκησης.  Οι εκπρόσωποί μας θα είναι στο πλευρό σου για ό,τι χρειαστείς!


Καλή Αρχή & Καλή Σταδιοδρομία !!!