Η ΠΑΣΠ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΑΣ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΖΩΗ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Τα μαθητικά χρόνια τελείωσαν και μπροστά σας ανοίγεται διάπλατα η περιβόητη φοιτητική ζωή! Κατά τη διάρκεια της φοιτητικής σας πορείας θα εντρυφήσετε στην επιστήμη της Φιλολογίας, θα γίνετε συλλέκτες στιγμών και γνώσεων, θα διαμορφώσετε άποψη για πράγματα που ίσως σαν μαθητές σας άφηναν αδιάφορους και θα μάθετε, εντέλει, να παρατηρείτε περισσότερο!

Οι δύσκολοι καιροί, εξάλλου, που διανύουμε δεν μας επιτρέπουν να αδιαφορήσουμε αλλά, εν αντιθέσει, μας κάνουν να πεισμώνουμε και να θέλουμε να συνδιαμορφώσουμε τις εξελίξεις. Είναι καθήκον κάθε νέου ανθρώπου που, σιγά – σιγά, γνωρίζει τον πραγματικό κόσμο να συμμετέχει και να προσπαθεί να αλλάξει όσα δεν του αρέσουν.

Αυτός είναι και ο στόχος της ΠΑΣΠ Φιλολογίας Ρεθύμνου! Η ΠΑΣΠ Φιλολογίας είναι μια οργάνωση δημοκρατική, αγωνιστική, είναι ένας προοδευτικός ιδεολογικός φορέας φοιτητών, που στόχο έχει την προώθηση των φοιτητικών διεκδικήσεων και την ενδυνάμωση του λόγου των φοιτητών. Μπροστά στις αλλαγές και τους αγώνες σηκώνουμε τη γροθιά μας ψηλά, αγωνιζόμαστε και φτιάχνουμε τον κόσμο μας με τα δικά μας όνειρα!

Κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς, ήμασταν η μοναδική φοιτητική παράταξη με ουσιαστικές και ρεαλιστικές προτάσεις και ήμασταν εμείς εκείνοι που αποδείξαμε ότι προτεραιότητά μας είναι το καλό του τμήματος.

Έτσι, προτείναμε και πετύχαμε:

 • την 3η εξεταστική για τους φοιτητές του τμήματός μας που βρίσκονται επί πτυχίω και χρωστούν έως και 4 μαθήματα
 • επιτύχαμε και φέτος την αξιοκρατικότερη επιλογή φοιτητών σε σεμινάρια, όπως στα πολυπληθή σεμινάρια του τομέα Βυζαντινών και Νεοελληνικών σπουδών,
 • καταφέραμε, ακόμα, μεσα από τη Γενική Συνέλευση τμήματος να διατηρήσουμε οροφή (πλαφόν) 350 φοιτητών και άνω σε όλα τα μαθήματα του τμήματός μας πέραν των εισαγωγικών υποχρεωτικών μαθημάτων που δεν έχουν οροφή.
 • ήμασταν οι πρώτοι, οι οποίοι μέσα στη Γενική Συνέλευση Τμήματος προτείναμε την προσφυγή του τμήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Σ.τ.Ε.) για τον έλεγχο της συνταγματικότητας ή μη των επιμέρους σημείων του νόμου 4009 για την Παιδεία, πρόταση η οποία υπερψηφίστηκε από τη Σύγκλητο του Π.Κ. . - επιτύχαμε την έγκαιρη ανάρτηση των βαθμολογιών και των προγραμμάτων των μαθημάτων των δύο εξαμήνων και των εξεταστικών περιόδων του Ιανουαρίου και του Ιουνίου.
 • καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα επιλογής Διδακτικής Άσκησης από το τμήμα του Φ.Κ.Σ. , πετύχαμε να αναγνωρίζονται τρία μαθήματα Παιδαγωγικής υφής από το Φ.Κ.Σ. στη θέση της Διδακτικής, διευκολύνοντας έτσι τους φοιτητές που βρίσκονταν επί πτυχίω. -καταφέραμε την επικύρωση συγκεκριμένων υπολογιστικών μαθημάτων για την επάρκεια του πτυχίου ECDL.

Συμμετείχαμε:

 • στη διαδικασία εξωτερικής αξιολόγησης του τμήματός μας, επισημαίνοντας τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά, αποσκοπώντας σε μια βελτιωμένη και ποιοτικά αναβαθμισμένη ακαδημαική και εκπαιδευτική κατάρτιση.
 • ήμασταν πάντα παρόντες σε όλες τις διαδικασίες συζήτησης για το νόμο πλαίσιο της τότε υπουργού Α. Διαμαντοπούλου, έχοντας ως ανυποχώρητες θέσεις τη διατήρηση της Συγκλήτου ως το ανώτατο και δημοκρατικότερο όργανο λήψης αποφάσεων, την διατήρηση του τμήματος ως βασική ακαδημαϊκή και διοικητική μονάδα, την αύξηση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, την διατήρηση της φοιτητικής εκπροσώπησης ως έχει κτλ.

Ακόμη επιδιώκουμε:

 • τη δημιουργία τράπεζας θεμάτων από προηγούμενες εξεταστικές.
 • τη διεκδίκηση περισσότερων πιστώσεων για περισσότερους διδάσκοντες.
 • την επιτάχυνση των διορισμών του ακαδημαϊκού προσωπικού του τμήματός μας.
 • τη δυνατότητα δήλωσης περισσότερων μαθημάτων (10+1) για τους επανεγγραφέντες φοιτητές.
 • ην αλλαγή του οδηγού σπουδών του τμήματός μας, προσανατολισμένη στην μείωση μαθημάτων και την ποιοτικότερη και επιστημονικότερη κατάρτιση και εκπαίδευση.
 • την οριστική κατάργηση των πλαφόν.

Η εμπιστοσύνη των φοιτητών εδώ και χρόνια μας καθιστά πρώτη δύναμη στο τμήμα μας (σε ποσοστό του 34,87%) και αυτό μας δίνει τα εφόδια για να παλέψουμε. Σας ευχόμαστε καλή αρχή στη νέα σας ζωή και καλή ακαδημαϊκή χρονιά!

Θα είμαστε δίπλα σας.

 

 

ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΣΠΑΣΤΗΚΑΜΕ, ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ!

ΠΑΣΠ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ