ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ 2012-2013

Συνάδελφοι συμφοιτητές,


Με το ξεκίνημα του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους μπήκε σε ουσιαστική εφαρμογή ο νέος νόμος για την παιδεία, μη επιτρέποντάς μας να ορίσουμε νέους εκπροσώπους φοιτητών στα (μέχρι τότε) όργανα συνδιοίκησης, όπως διαμορφώθηκαν τα δεδομένα από το αποτέλεσμα των περυσινών φοιτητικών εκλογών. Παρατάθηκε, λοιπόν, η θητεία των εκπροσώπων μας σε όλα τα όργανα συνδιοίκησης (Σύγκλητο, Κοσμητεία, τμηματικές Γενικές Συνελεύσεις κτλ) μέχρι τη 31/12/2012.

Έστω και σ’ αυτό το μικρό διάστημα που συνεχίσαμε να είμαστε παρόντες στα όργανα λήψης αποφάσεων του Ιδρύματός μας προσπαθήσαμε να διεκδικήσουμε όσα περισσότερα μπορούσαμε υπέρ της φοιτητικής κοινότητας.

Έτσι, μέσα από την παρουσία μας στη  Σύγκλητο καταφέραμε:
- την αύξηση των δικαιούχων φοιτητών στη σίτιση από τους περίπου 680, που ήταν αρχικά, στους περίπου 2000 για το Ρέθυμνο
- την επαναφορά της τρίτης εξεταστικής για τις Σχολές του Π.Κ.
- ύστερα από πολλές πιέσεις τόσο μέσα στη Σύγκλητο όσο και μέσα σε Γενικές Συνελεύσεις τμημάτων διεκδικήσαμε και πετύχαμε την παροχή συμβασιούχων καθηγητών.

Ακόμη μέσα από τη Σύγκλητο:
- κάναμε ξεκάθαρη τη στάση μας απέναντι στο νέο νόμο και ταχθήκαμε κατά της μονοπρόσωπης φοιτητικής εκπροσώπησης, κατά της σταδιακής ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Παιδείας, κατά του νέου αντιδημοκρατικού διοικητικού μοντέλου που εισάγει ο νέος νόμος (Συμβούλια Διοίκησης, συγκεντρωτικοί Πρυτάνεις και Πρόεδροι τμημάτων κτλ), κατά της κατάργησης του ακαδημαϊκού ασύλου και κατά της νέας μορφής αξιολόγησης που εισάγει ποσοδεικτικά και οικονομικά κριτήρια για την επιβίωση ενός τμήματος.
- είχαμε εξ αρχής ξεκάθαρη στάση κατά του Σχεδίου «Αθηνά», και στις συνεδριάσεις του οργάνου που τέθηκε το ζήτημα, ήμασταν κατά της εφαρμογής του στα τμήματα του Π.Κ. ζητώντας μάλιστα να πραγματοποιηθεί μια μονοθεματική Σύγκλητος για να συζητηθεί προσεκτικά και αναλυτικά το ζήτημα του σχεδίου «Αθηνά».
- Όταν ήρθε το θέμα των 12 φοιτητών που διώκονταν ποινικά  από το τμήμα Φυσικής του Ηρακλείου, υπερασπιστήκαμε τους συναδέλφους συμφοιτητές μας σε μια 10ωρη συνεδρίαση του οργάνου ζητώντας να μην παραπεμφθούν σε Πειθαρχικό, πράγμα το οποίο μας αρνήθηκε η Πρυτανεία, παρόλου που οι εκπρόσωποι φοιτητών και οι καθηγητές που ήταν υπέρ της μη παραπομπής σε Πειθαρχικό ήταν περισσότεροι.


Ως ΠΑΣΠ Ρεθύμνου, συμμετείχαμε σε όλες τις διαδικασίες παρακώλυσης των εκλογών για την ανάδειξη εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Π.Κ. και σε όλες τις διαδικασίες εκλογής Προέδρων τμημάτων του Ρεθύμνου βάσει του νέου δομικού μοντέλου που εισάγει ο νόμος «Διαμαντοπούλου – Αρβανιτόπουλου», όταν η ΔΑΠ παρακολουθούσε από γωνίες και έβγαζε τα φοβικά της σύνδρομα, όταν η ΑΡΕΝ,  οι δήθεν «επαναστάτες του λαού», επέλεγε να απουσιάζει σε συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και όταν το ΜΑΣ επέλεγε λευκό σε κρίσιμα ζητήματα μέσα στους Συλλόγους φοιτητών. Τότε η μυστικοπάθεια του καθηγητικού κατεστημένου για άλλη μια φορά έγινε φανερή, καθώς οι επαναληπτικές εκλογές διεξήχθησαν χωρίς να ενημερωθεί η ακαδημαϊκή κοινότητα. Ως ΠΑΣΠ Ρεθύμνου καταγγείλαμε τα παραπάνω γεγονότα τόσο σε Διοικητικά Συμβούλια φοιτητών, όσο και σε μια συνεδρίαση της Συγκλήτου.

Όταν κληθήκαμε από τις Γραμματείες των τμημάτων του Ρεθύμνου να εκλέξουμε εκπροσώπους φοιτητών στα νέα όργανα από ενιαία ψηφοδέλτια ήμασταν η μόνη παράταξη που κρατήσαμε σταθερή στάση, τη στάση της μη συμμετοχής! Η ΔΑΠ ,για άλλη μια φορά, κράτησε αφερέγγυα στάση, λέγοντας σε όλα τα Διοικητικά Συμβούλια ότι δε θα συμμετέχει στα ενιαία ψηφοδέλτια, ενώ στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτικού δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν.

Κάθε χρόνο οι φοιτητές μας δίνουν το χρίσμα και το έναυσμα με την στήριξή τους στις φοιτητικές εκλογές να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα δίκαιο, ανοιχτό και δημοκρατικό πανεπιστήμιο. Γι’ αυτό δεσμευόμαστε και φέτος!

ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΚΟΨΕΙΣ ΟΛΑ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ,
Η ΑΝΟΙΞΗ ΘΑ ΕΡΘΕΙ!