Αγαπητοί συμφοιτητές,

Δεν αποτελεί πια μυστικό η εισχώρηση του νέου νόμου για την Παιδεία στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Πρόκειται για έναν νόμο, που αλλάζει από τη βάση όλα όσα γνωρίζαμε, τόσο σε επίπεδο φοιτητικής εκπροσώπησης, όσο και σε επίπεδο διοικητικής δομής των ΑΕΙ αλλά και οικονομικής επιβίωσής τους.

Ο «νόμος Διαμαντοπούλου – Αρβανιτόπουλου» στο βωμό ενός «εξορθολογισμού» του πανεπιστημιακού χάρτη της χώρας, θέτει σε λειτουργία το περιβόητο Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ». Η συγκεκριμένη πτυχή του νόμου αφορά την κατάτμηση, συγχώνευση, κατάργηση ή μεταφορά σχολών ή τμημάτων, με σκοπό, όπως διαμηνύεται, την «αναβάθμιση» της ανώτατης εκπαίδευσης.

Το έδαφος προλειάνθηκε με την, νέας μορφής, αξιολόγηση, όπως επιβάλλεται από τον νόμο. Πρόκειται για μια αξιολόγηση με μηδενικά ακαδημαϊκά κριτήρια και, ως επί το πλείστον, οικονομικά και ποσοδεικτικά κριτήρια της λογικής «πόσο – τόσο». Με λίγα λόγια, συνάδελφοι, αν ένα τμήμα αδυνατεί, για παράδειγμα, να παράγει έρευνα που να έχει «ζήτηση» στην αγορά εργασίας, τότε αυτό είναι αμέσως ένα κριτήριο για συγχώνευση – κατάργηση ή μεταφορά του εν λόγω τμήματος, καθώς πλέον το Παν/μιο παίρνει μια επιχειρηματική μορφή βάσει των ρυθμίσεων που προβλέπει ο νέος νόμος.

Ως ΠΑΣΠ Ρεθύμνου, εδώ και χρόνια, είμαστε υπέρ μιας αξιολόγησης με ακαδημαϊκά κριτήρια, μιας αξιολόγησης που θα αναβαθμίζει ποιοτικά και θα εξυγιαίνει  τα ελληνικά Ανώτατα Ιδρύματα. Αυτή μας τη θέση καταθέσαμε και σε μια από τις τελευταίες Συγκλήτους του Πανεπιστημίου μας, όπου είχε τεθεί το ζήτημα. Μάλιστα, είχαμε ζητήσει να πραγματοποιηθεί μια επόμενη συνεδρίαση του οργάνου με μοναδικό θέμα το Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», ώστε να μπορούμε, ως Ίδρυμα, να εστιάσουμε αποκλειστικά στο ζήτημα και να διαμορφώσουμε με περισσότερη προσήλωση τις θέσεις μας.

 

Ξεκάθαρα, λοιπόν, ως ΠΑΣΠ Ρεθύμνου, τασσόμαστε κατά του Σχεδίου «ΑΘΗΝΑ»! Πρόκειται για ένα μείζον, σχετικά με την Παιδεία, ζήτημα και, όπως υπεύθυνα σταθήκαμε απέναντι σε οποιαδήποτε άλλη παθογένεια που προσπάθησαν να εισάγουν στο τμήμα μας και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, αυτό θα πράξουμε και τώρα.


Έτσι προτείνουμε:
-Δελτίο τύπου που θα δηλώνει τη στήριξή μας προς όλους τους φοιτητές που πρόκειται να επηρεαστούν οι σπουδές τους, και ιδιαίτερα στους φοιτητές του ΤΕΙ στον Άγιο Νικόλαο και τους φοιτητές των τμημάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης στις σχολές του Ηρακλείου.
-Ανοιχτή ημερίδα των Συλλόγων φοιτητών σε συνάρτηση με την τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου σχετικά με το Σχέδιο << Αθηνά>>, την οικονομική κρίση και πως αυτή επηρεάζει το μέλλον των φοιτητών.